neighbours 1sm
neighbours 2
neighbours 3
neighbours 4
neighbours 5
previous arrow
next arrow
neighbours 1sm
neighbours 2
neighbours 3
neighbours 4
neighbours 5
previous arrow
next arrow

Good neighbours

A pair of adjoining extensions each with a distinctive character

Friends and neighbours commissioned us at the same time to design and manage the build of wrap around extensions on this pair of terraced houses on steeply sloping sites in southeast London.

The owners of one side wanted an open plan kitchen and dining space with a dramatic sweeping timber roof and a mid-century feel to compliment their furnishings. A small shower room in a slatted timber pod continues the theme. This project shows a little can go a long way with careful design and low cost materials. Externally the blue brick terrace wraps up into the wall topped with a bespoke precast concrete cill and larch cladding angled to follow the line of the roof. Internally exposed ply, vinyl flooring and an Ikea kitchen is complimented by a handmade chunky concrete worktop.

Planning restrictions on the second house meant that a full wrap around extension was not possible, however we were able to find a win-win approach to form and mass that was able to achieve a functional arrangement of living spaces without compromising the neighbouring amenity. In contrast to the dynamic form of the adjoining extension, this has a more pared back contemporary look and feel. Internally, one moves down from the existing rear reception room via a series of steps into a bright new open plan kitchen with utility room and bathroom. The steps mark a characterful transition from old to new with a large rooflight above casting a play of shadow and light upon an exposed brick wall.